Zararlılar
İlaçlama bir bölgenin zararlı haşere böcek fare pire bit gibi canlıların istilasından yerleşik olarak zarar vermesinden korunmak için yapılan dezenfekte işine ilaçlama denir.
İlaçlama hizmeti veren her firma bilinçli değildir. İlaçlama yaptıracağınız firma mutlaka İl Sağlık Müdürlüğü’nden ruhsatlı olmalıdır.Böcek ilaçlama hizmeti, firmamız tarafından etkili ve garantili olarak yapılmaktadır.
Sitemizde ilaçlama , ilaçlama çeşitleri, ilaçlama şekilleri, haşere, haşere türleri, böcek, böcek türleri, fare ilaçlama, haşere ilaçlama, böcek ilaçlama, kemirgenler, ev ve işyeri ilaçlama için nasıl ilaçlama yapıldığı nerelere ilaçlama yapıldığı ilaçlama yaptıracağınız firmadan neler isteyeceğiniz hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
İlaçlama bir ortamda bulunan haşere ve kemirgenlerden,ortamı temizlemek için gerçekleştirilen kimyasal uygulamadır. İşlem esnasında böcek bulunan mekana uygun miktarda ilaç sıkılarak dezenfeksiyon işlemi uygulanır. Bu işlemde amaç, ortamda bulunan insan sağlığına zararlı haşereleri yok ederek, ortamı sağlıklı yaşam koşullarına tekrar kavuşturmaktır. Çünkü böcek ve haşereler, insanların yaşadıkları ortamı salya ve kakaları ile kirleterek bakteri yuvasına çeviren sevimsiz canlılardır. Onlardan kurtulmanın tek yolu, kimyasal kullanarak ölmelerini sağlamaktır. Doğru ve etkili kimyasal kullanımı, ancak profesyonel firmaların ve eğitimli uzmanların yapabileceği bir uygulamadır.
İnsanların hayatını zindana çeviren, yaşadıkları yerleri kirleten canlılar, genel olarak böcek diye tanımlanır. Böcekler, insanlara çeşitli zararlar verir. Bir kısmı, insanların kanını emerek beslenirken, bir kısmı, insanların eşyalarını kemirerek maddi zarar vermektedir. Genel olarak tüm böcekler, insanların sağlığına direkt ya da indirekt zarar veren canlılardır. Bulundukları ortamı kirleterek, mikropların üremesine ve hastalıkların oluşmasına neden olan böceklerden kurtulmanın tek ve kesin yolu böcekilaçlama yaptırmaktır.Bu uygulama ile insan sağlığını tehlikeye sokan ve insanlara birçok hastalık bulaşmasına neden olan böceklerin ölmesi sağlanır. Profesyonel ilaçlama firmaları tarafından uygulanan haşere ilaçlama insanları, haşerelerin verdiği zarardan kurtarmaktadır. Firmaların ilaçlama servisleri 7/24 hizmet anlayışı ile günün her saatinde hizmete hazırdır. Firmaların kullandığı, kokulu, kokusuz ve jel ilaçlama yöntemleri başarı ile uygulanmaktadır. Böcek ve kemirgenlerin ölmesini sağlayan yöntemler, ancak bilgili ve deneyimli uzmanlar tarafından uygulandığında istenilen sonuç alınmaktadır. İlaçlama şirketleri, kene, fare, tahta kurusu, tahta kurdu, güve, pire, bit, kalorifer böceği, hamamböceği, kakalak, akrep, yılan, çıyan, danaburnu gibi haşerelerle mücadele ederek, yok olmalarını sağlamaktadır. Şirketler sağlık bakanlığı onayı ile çalışan kuruluşlar olmak zorundadır. Kullanılan kimyasallar TSE damgalı ve Dünya Sağlık Örgütü onaylı ilaçlar olmak zorundadır. Böceklerden kurtulmak öncelikle insan sağlığını korumaktır.
İlaçlama fiyatları, böceklerin insanlara verdiği zararla karşılaştırılınca çok küçük meblağlardır. Ekonomik ve hesaplı fiyatlar, böceklerle başı dertte olan insanlara, kolaylık sağlamaktadır. Özellikle düzenli hizmet alan, fabrika, okul, hastane ve gıda üretimhaneleri, fırın, lokanta, restoran vb. gıda sektörü, bu fiyatlardan yararlanarak gıda maddelerinin sağlık kurallarına uygun olmasını sağlamaktadır.
-
Haşere ve Kemirgen İlaçlaması
- Haşere ve kemirgen ilaçlaması yapan her kişi veya kurulusun profesyonel bir ilaçlama firması olduğu söylenemez.
- İlaçlama yaptıracağınız serviste aşağıda belirtilen nitelikleri aramanız basarı, sağlıklı ve kaliteli hizmet almanızı sağlayacaktır.
- Deneyimli bir kuruluş mu?
- İlaçlama sektöründe kaç yıllık bir geçmişi var?
- Haşere ve kemirgen mücadelesi alanında eğitimleri, branşları, belgeleri var mı?
- Referansları nerelerdir?
- Kullanılan ilaçlar yasal ilaçlar mı?
- Haşere ve kemirgen mücadelesi alanında gerekli belgeleri var mı?
- Yasal belgelerini görmek isteyiniz.
- İlaçlama ekipmanları yeterli mi?
- Yapılan ilaçlama ile ilgili garanti verebiliyor mu?
- Verilen ilaçlama hizmetini raporlayabiliyor mu?
- Kullanılan ilaçların adları doküman olarak veriliyor mu?

Alman hamam böceği yumurtalarını sırtına taşıyarak gittiği her yere götürür. Alman hamam böceği her türlü pisliği, mikrobu taşır ve bulaştırır. Kazan dairesi, depo bodrum altı gibi yerlerde yoğun olarak bulunur. Alman hamam böceği gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, mantar hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların mikroplarını taşır ve bulaştırır.

Amerikan hamam böceği çeşitli şekillerde yaşadığımız mekana girebilir. Amerikan hamam böceği mücadelesi oldukça zordur. Mücadele için satın alınan çeşitli ürünler ve yapılan kısmi mücadele ile başarılı olunamadığı gibi zaman ve ekonomik kayba da yol açar. Aynı zamanda Amerikan hamam böceklerinin bu süre zarfında üremeleri de artar. Amerikan hamam böceği ile mücadele uygun ilaç ve periyodik uygulama gerekir.

Oryantal hamam böceği (kara fatma) her türlü gıda ve organik maddeyi yeme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda her türlü pisliği, mikrobu taşırlar ve bulaştırırlar. Oryantal hamam böceği (kara fatma) özellikle evlerde ilk yerleşeceği mekanlar mutfak ve banyolardır. Karanlığı çok severler ve bu nedenle de geceleri ortaya çıkarlar. Oryantal hamam böceği (kara fatma) bilinçsizce yapılan amatör mücadelede yöntemlerinde ilaçlara karşı çok çabuk direnç kazanır. Aynı zamanda oryantal hamam böceği (kara fatma) gıda zehirlenmeleri, verem, hepatit, astım vs gibi hastalıkların mikroplarını taşır ve bulaştırır.
Tahta kurusu çok itici bir koku salgılar ve tahta kuruları emdikleri kanı sindirebilmeleri günlerce sürebilir ve bir kez beslenen tahtakurusu gerektiğinde bir yıl hatta daha fazla beslenmeden yaşayabilir. Tahta kurusu ısırdığı yerde kızarıklık, kabartı ve çok kaşıntıya neden olarak rahatsız edicidir. Tahta kurusu genelde bulaşıcı hastalık vektörü değildir.

Kenelerin Kontrol Önlemleri: Kenelerin evin içinde ve dışında kontrolü zahmetlidir. Bunun için profesyonel bir servise ihtiyaç duyulur. Kene zararlı böcekler kategorisine girer. Kene kan emici bir özelliği olup hastalık yapar. Kenenin bulunduğu yerde ilaçlama yapılması gerekmektedir. Kene ilaçlaması yapılırken mümkün olduğu kadar fiziksel temastan kaçınılmalıdır. Kene ilaçlanması bilir kişi tarafından yapılmalıdır.


FARE
Farelerin değişik türleri vardır. Bunlardan bazıları:
EV FARESİ
Ev faresi çok küçük 3 cm civarındadır.Fındık faresi olarak da bilinir. Ev faresinin rengi genelde gridir. Ev faresi büyük kulaklara, küçük gözlere ve buruna sahip kemirgen bir hayvandır. Ayrıca ev faresi (fındık faresi) pisliği siyah pirinç büyüklüğünde ve ovaldir. Ev faresi devamlı pisliğini evin içine yapar. Ev faresi çok çabuk ürer. Ev faresinin gebeliği 18-21 gün sürer ve her seferinde 5-8 arası yavru yapar. Ev faresi yılda 5 – 10 kere döl verir. Ev faresi 0.5 cm delikten geçer ve 4 metre yüksekten atlayabilir. Ev faresi (fındık faresi) ilaçlama yapılırken bilir kişiye bırakılmalıdır. Ev faresi yani fındık faresi ilaçlama etkili olması için yuvaları yada gezindikleri yerler ilaçlama yapılmalıdır.
LAĞIM FARESİ
Lağım faresi kuyruğu hariç 18-25 cm boyunda ve 200-600 gr ağırlığındadır. Lağım faresi bina dışında ise nehir kenarlarında, yol boyunca toprak altında, çöp yığınları ve beton altında yuva yapar. Lağım faresi küt kapsül şeklinde ve 20 mm kadar uzunlukta olabilir. Lağım faresi güçlü koku ve işitme duyularına sahiptir. Lağım faresi 12 mm den büyük aralıktan geçebilir. Lağım faresi sık sık yangınlara neden olmaktadır. Aynı zamanda lağım faresi hastalık taşıyıcısıdır. Lağım faresi saldırgan değildir, fakat lağım fareleri aç oldukları zaman saldırganlaşabilir. Lağım faresi ilaçlama yapılırken dikkat edilmelidir.Lağım farelerinin gezindikleri ve güzergahları ilaçlama yapılmalıdır. Lağım faresi ilaçlama bilir kişilerce yapılmalıdır.
ÇATI FARESİ
Çatı faresi kuyruğu hariç 16-21 cm boyunda ve 80-300 gr ağırlığındadırlar. Çatı faresi kahverengi veya siyah tüylere sahiptir. Çatı faresi aynı zamanda çok iyi tırmanır. Çatı faresi 4 ayda ergin hale gelir ve 12 ay kadar yaşar ve çatı faresi bir keresinde 4-8 yavru doğurur ve yılda 6 döl verebilir. Çatı faresi 12 mm den büyük aralıktan kolayca geçebilir. Çatı faresi kuduz ve şap gibi bir çok hastalığı yayarak büyük tehlike oluşturur. O yüzden çatı faresi zararlı haşereler sınıfına girer. Çatı faresinin zararlarını azaltmak için ilaçlama yapılmalıdır. Fakat ilaçlama yapılırken dikkat edilmeli ve ilaçlama bilir kişilerce yapılması gerekmektedir. Çatı faresi ilaçlama etkisini göstermesi için zamanında ilaçlama yapılmalı ve bulundukları yerle tespit edilerek ilaçlama yapılması daha etkili olacaktır ve çatı faresi büyük olduğu için insanlara ve eşyalara zarar vermesi muhtemeldir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.